Utmaningar med att kombinera konsultlivet och elitidrott
Tävlingssäsongen börjar återigen närma sig och formen börjar med det också infinna sig någorlunda. Förhoppningsvis kan kommande veckor lyfta den lite till innan årets första tävling går av stapeln den 21a April i Valencia.
I det här inlägget tänkte jag lyfta de utmaningar som kommer med att ha ett jobb som konsult på Accigo och parallellt utöva triathlon på elitnivå.
Generellt så tränar elitaktiva inom triathlon mellan ca 20-30 timmar/vecka, vilket innebär att 20 timmar är att betrakta som ett minimum om du vill kunna utvecklas och utmana på högsta nivå. De bästa inom sporten är i regel fulltidsidrottare, dvs de har inget jobb vid sidan av sin idrott utan deras jobb är deras idrott. Det i sin tur skapar bättre förutsättningar för bra återhämtning. Din återhämtning som elitaktiv är i princip det som avgör dina möjligheter att svara på din träning. Som en princip går det att definiera utveckling som den träning du kan absorbera. Absorbering av träning sker alltid i viloläge. Min erfarenhet av att jobba parallellt är att återhämtningen är den största utmaningen att optimera. Så hur gör jag då för att få ihop båda delarna på ett optimalt sätt?
- Sömn – Nyckeln till all form av återhämtning. Kan jag inte få minst 8 timmars sömn så ökar risken markant för att min återhämtning inte är optimerad och slutar svara på min träning. Eftersom jag inte kan sova direkt efter träning så brukar jag ha som målbild att vara klar med min träning absolut senast kl 18.00 för att puls och kroppsvärme ska hinna gå ner innan jag går till sängs. Därför brukar jag ha ett break från jobb på eftermiddagen, träna och sen lägga en liten stund på att jobba senare på kvällen. Det i stället för att jobba hela dagen, träna och vara klar med träningen kl 20.00.
- Distansarbete – För min del motsvarar pendling till och från kontoret ca 1,5–2 timmar på en dag. Men i och med Accigos möjligheter att jobba mer på distans så ger jag mig också betydligt bättre förutsättningar för att använda dagen mer effektivt för att kunna få in både träning och jobb under en arbetsdag.
- Planering & förväntanshantering – Genom att vara tydlig i min kommunikation om min satsning och hur den påverkar min tillgänglighet för en given vecka, kan jag också sätta rätt förväntningar och utgå utifrån dessa i min planering. Här har jag ett stort eget ansvar att säkra upp att alla förstår hur min vardag ser ut genom att vara transparent i min planering och tydlig med att när saker kan förväntas bli levererade.
"Sen har vi ämnet stress som tyvärr inte alltid går att ducka i en arbetsvardag, det är en utmaning som jag tyvärr inte heller kan undvika alla gånger och då tror jag inställningen till hur man bemöter den stressen är viktigare än att överanalysera effekterna det har på återhämtningen. Samtidigt tycker jag att det kan finnas något mentalt återhämtande i att koppla bort träningen när det är jobb och sen koppla på den igen när det är träning".
Min bild är att många elitaktiva som har träning som sin fulltidssysselsättning ibland har svårt att koppla bort sin träning och skapa stress den vägen i stället. Så allt är inte svart och vitt gällande vad som är bäst, utan det gäller att hitta en väg framåt som fungerar för sig själv helt enkelt.